Kansainvälinen International Neuropsychological Society:n (INS) kongressi keräsi aurinkoiseen Lontooseen yli 700 osallistujaa 43 eri maasta. Teema – From neurons to neurorehabilitation – piti sisällään laajan tarjonnan kutsuvierasluentoja, symposiumeja, työpajoja sekä poster-esityksiä. Riverbankin alueella sijaitseva kongressihotelli tarjosi toimivat puitteet itse tapahtumalle sekä vapaa-ajan vietolle ja turistina kulkemiselle.
Neuropsykologia-tieteessä uuden informaation tulva on valtava ja yhteys neurologiaan, neurotieteisiin sekä psykiatriaan tulee yhä vahvemmin tutkimuksissa esille. Esityksissä tutkimus ja diagnostiikka saivat kuntoutusteemaa suuremman painoarvon. Itse jäin jopa kaipaamaan kliinisen työn kentältä nousevia tutkimuskysymyksiä sekä neuraalisen kuntoutuksen tulosten esittelyä. Professori Linda Clare kuvasi tavoitteellisen kognitiivisen kuntoutuksen vaikuttavuutta muistisairauden alkuvaiheessa. Potilaiden toimintakyky vastasi suomalaisittain arvioiden lähinnä MCI-tason (mild cognitive impairment) oirekuvaa. Tulosten pohjalta heräsi mielenkiinto selvittää enemmän, mikä merkitys SCI-havainnoilla (subjective cognitive impairment) on myöhempään oirekuvaan ja kuntoutumiseen: Potilaan itse esille tuomia kognitiivisia oireita tulee aina validoida.
Oma tähtihetkeni Lontoossa oli ”peilisolumies” Giacomo Rizzolattin kutsuvierasluento From mirror neurons to the mirror brain. Muistan edelleen valtavan helpotuksen tunteen, kun ensimmäisen kerran Toscanan neuropsykoterapia –seminaarissa jo lähes kymmenen vuotta sitten kuulin aiheesta kollegan luennolla. Osui ja upposi heti. Aivojen ja mielen kyky peilata, matkia, toistaa ja oppia toisen toimintaa seuraamalla on ilmiömäinen. Kun peilisolujen verkostoa on tavattu motorisen aivokuoren lisäksi myös etuaivokuoren ja pikkuaivojen alueelta, on varsin luontevaa ymmärtää, miksi kuntoutuksen aikaikkuna on koko elämän mittainen. Aivoilla ja hermostolla on valtava potentiaali uusien yhteyksien luomiseen autonomisen hermoston, selkärangan alueen, pikkuaivojen, talaamisen radan ja talamuksen sekä isojen aivojen yhteistyönä. Näkemyksen kokonaisvaltaisesta kuntoutumisesta soisi leviävän laajasti hoitoa ja kuntoutusta toteuttaville tahoille.
Edustin Neural Oy:tä Lontoon kongressissa ajokyky –tutkimukseen liittyvällä esityksellä. Ikääntyvien autoilijoiden määrä kasvaa jatkuvasti ja lääkärit tulevat tarvitsemaan ajokelpoisuuden arviointiin selkeän, hyvin tutkitun ja kohderyhmälle sopivan seulontamenetelmän. Esittelin pilottihankkeemme neuropsykologisen osion tuloksia.
Matkan antoisuutta lisäsi matkaseura. Sekä 14-vuotias teini että kymmenvuotias pikkusisko nauttivat suurkaupungin sykkeestä ja hotellin tarjoamista seikkailuista. Molemmat vilkkaat ja eloisat lapseni tulivat henkilökunnalle viikon aikana tutuiksi. Pääsin myös vastoin omaa tahtoani tutustumaan London Eye –maailmanpyörään. Tämä ihmiskoe osoitti, että neuropsykologin korkean paikan kammo ei ole hoidettavissa suoran altistuksen menetelmällä!
Ensi kesänä INS:n kongressi toteutuu Kapkaupungissa. Sinne on jo esitys jäsentymässä, myös jälkikasvu on ilmoittanut että sekä koneeseen että hotelliin varataan paikat kolmelle.